Dünyamız ile ilgili bilmediğimiz bir sürü şey var. Peki neden yaşadığımız bir gezegen hakkında bu kadar az şey biliyoruz? Evet az şey biliyor olabiliriz ama öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir. Gelin hep beraber yeni şeyler öğrenelim!!!
Dünyanın dönüşü yavaş yavaş yavaşlıyor.
Bu yavaşlama neredeyse algılanamaz bir şekilde, her yüz yılda yaklaşık 17 milisaniyede gerçekleşiyor, ancak meydana gelme oranı bir şekilde eşit değil. Bu, günlerimizi uzatma etkisine sahiptir, ancak o kadar yavaş olur ki, bir günün uzunluğunun 25 saate çıkması 140 milyon yıl kadar olabilir.
Dünya'nın bir zamanlar evrenin merkezi olduğuna inanılıyordu.
Güneşin ve gezegenlerin bakış açılarına göre görünen hareketleri nedeniyle, eski bilim adamları, Dünya'nın statik kaldığını, diğer göksel cisimlerin etrafındaki dairesel yörüngelerin içinde dolaştığını vurguladı. Sonunda, Güneş'in evrenin merkezinde olduğu görüşü Kopernik tarafından ileri sürüldü, ancak bu da böyle değil.
Dünya güçlü bir manyetik alana sahiptir.
Bu fenomene, gezegenin nikel-demir çekirdeği, hızlı dönüşüyle birlikte neden olur. Bu alan Dünya'yı güneş rüzgârının etkilerinden korur.
Dünya gezegeninin sadece bir doğal uydusu var.
Ay, güneş sistemimizdeki herhangi bir gezegenin en büyük uydusudur. Ancak gerçek anlamda, sadece beşinci en büyük doğal uydudur.
Dünya, bir tanrının ismi verilmeyen tek gezegendir.
Güneş sistemimizdeki diğer yedi gezegenin isimlerini Roma tanrıları veya tanrıçaları almıştır. Her ne kadar eski zamanlarda sadece Merkür , Venüs , Mars , Jüpiter ve Satürn adlandırılmış olsa da, çıplak gözle görülebildikleri için Uranüs ve Neptün'ün keşfinden sonra da Roma gezegenleri adlandırilmasi yöntemi korunmuştur .
Dünya, Güneş Sistemindeki en yoğun gezegendir.
Bu, gezegenin bölümüne göre değişir; örneğin, metalik çekirdek kabuktan daha yoğundur. Dünya'nın ortalama yoğunluğu, santimetre küp başına yaklaşık 5.52 gramdır.
Toprak Diyagramları
Leo'dan Gerçekler :
-Dünya yüzeyinin% -70'i su ile kaplıdır
Astronotlar uzaya ilk kez girdiğinde, Dünya'ya ilk kez insan gözleriyle baktılar ve evimize Mavi Gezegen dediler. Ve bu sürpriz değil. Gezegenimizin% 70'i okyanuslarla kaplıdır. Kalan% 30 ise deniz seviyesinin üzerinde yükselen sağlam zemindir.
-Dünya çoğunlukla demir, oksijen ve silikon ile kaplıdır. Dünyayi malzeme yığınlarına ayırabilseydiniz,% 32.1 demir,% 30.1 oksijen,% 15.1 silikon ve% 13.9 magnezyum elde edersiniz. Tabii ki, bu demirin çoğu aslında Dünya'nın merkezinde. Eğer gerçekten inip çekirdeği inceleyebilseydiniz,% 88 demir olurdu.
Yerkabuğunun ise % 47'si oksijenden oluşur.
-Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi 24 saat sürmüyor.
Aslında 23 saat, 56 dakika ve 4 saniye. Bu, Dünya'nın kendi ekseni etrafında tamamen dönmesi için geçen süredir; gökbilimciler buna yıldız günü diyorlar. Şimdi bir saniye, yani bir gün düşündüğümüzden 4 dakika daha kısa. Zamanın gün geçtikçe artacağını ve birkaç ay içinde gündüz gece, gece gündüz olacağını düşünürdünüz.
-Yeryüzünde bir yıl 365 gün değil Aslında 365.2564 gün. Artık yıllara olan ihtiyacı yaratan bu ekstra 2564 gün. Bu nedenle her 4 yılda bir Şubat ayında 1 gün fazla olur.
-Dünyanın 1 ayı ve 2 ko-orbital uydusu var
Muhtemelen bildiğiniz gibi Dünya'nın 1 ayı var (Ay). Ama Dünya ile birlikte bir yörünge yörüngesine kilitlenmiş 2 ek asteroit olduğunu biliyor muydunuz? Bunlara 3753 Cruithne ve 2002 AA29 deniyor. Ay hakkında çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz, eminim her şeyi duymuşsunuzdur.
-3753 Cruithne 5 km çapındadır ve bazen Dünya'nın ikinci ayı olarak da adlandırılır. Aslında Dünya'nın yörüngesinde değil, ev gezegenimizle senkronize bir yörüngeye sahiptir. Yörüngede Dünya'yı takip ediyormuş gibi görünmesini sağlayan bir yörüngeye sahiptir, ancak aslında Güneş çevresindeki kendi ayrı yolunu izler.
-2002 AA29 sadece 60 metre genişliğindedir ve Dünya'nın etrafında her 95 yılda bir gezegene yaklaştıran bir at nalı yörüngesi yapar. Yaklaşık 600 yıl içinde, Dünya'yı yarı uydu bir yörüngede daire içine alacak gibi görünecektir. Bilim adamları bir uzay araştırma misyonu için iyi bir hedef olabileceğini önerdiler.
-Dünya aslında şekil olarak yuvarlak değildir; aslında geoit. Bu sadece yuvarlak şeklin ekvatora doğru hafif bir çıkıntı olduğu anlamına gelir. Peki bu geoit ne sebep oluyor? Bu sadece ekvator etrafında şişkinliğe neden olan Dünya'nın dönmesi nedeniyle olur.
-Dünya yaklaşık 66 derecede eğilir.
-Yeryüzünün % 3'ü taze,% 97'si tuzlu sudur. % 3'ün % 2'den fazlası buz tabakalarında ve buzullarda donmuştur. Göllerde, nehirlerde ve yeraltında% 1'den az tatlı su bulunur.
-Asya Kıtası toplam toprak alanının% 30'unu kaplamakla birlikte dünya nüfusunun% 60'ını temsil etmektedir.
-Her kış, gökten düşen yaklaşık 1 septillion (1, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000 veya trilyon trilyon) kar kristali vardır.
Kaynakça: https://space-facts.com/earth/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder