YKS Sınavı Esnasında Yapılması Gerekenler - MhdWeb

Son Yayınlanan

23 Haziran 2020 Salı

YKS Sınavı Esnasında Yapılması Gerekenler


Sınavlar hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor . Peki acaba sınavlara ne kadar hazırız ? İşte bu yazımda size sınav esnasında yapmanız gereken şeylerden bahsedeceğim . Bildiğiniz gibi bu hafta sonu YKS sınavı olacak. Korona , depremler , çığ derken 2020 belki de en kötü geçen senemiz olabilir. Birde ertelenen bir sınavın tekrardan geriye alınması tüm sınava girecek olan öğrencileri hazırlıksız yakaladı. Çoğunuzun sınava daha 2 ay var deyip rehavete kapıldığı bu dönemde sınavın bir anda öne alınması ile boş geçen zamanda yapmanız gerekenlerin birikmesi sizi daha da telaşlandırdı. Çoğunuz belki konuları bitirdi deneme çözüyor , çoğunuz da belki birkaç konu yetiştiriyor ama hepinizin kafasında aynı soru: " Sınav esnasında ne yaparsam sınavım rahat geçer? " Hazırsanız başlayalım!!!

YKS

1.  Su Ve Şekerleme


Sınav esnasında elbette çözemediğiniz sorular olacak. Bu sorularda öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri endişelenmesi. Endişelendiğinizi mi hissettiniz, yanınızda götürdüğünüz sudan bir yudum alın. Eminim ki rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Sınava girdiğinizde ÖSYM size kalem silgi ve şekerleme verecek. Çogunuz şekerleme sevmiyor olabilir ama beynimizin en önemli besin kaynaklarından birinin glikoz olduğunu unutmayın. Sevmiyor bile olsanız en az bir tane şekerleme tüketmek size iyi gelecektir.

YKS

2. Duruş


Sınav esnasında yaptığımız büyük hatalardan biri de fazla eğilmemizdir. Soru çözerken elbette biraz eğilecez ama bu durum sınav ilerledikçe dezanvantaja dönüşüyor. Çünkü fazla eğilmemiz belli süre sonra boynumuzda ağrı yapıyor ve bu durum baş ağrısı, halsizlik ,uyku gibi sorunlara yol açıyor. Bunu önlemek için sınav esnasında belli aralıklarla (10 - 20 soruda bir ) duruşumuzu düzeltmemiz, gerinmemiz sınava daha iyi odaklanmamızı ve bu sorunları önlememizi  sağlayacaktır.

YKS

3. Zaman 


Zaman bir sınavdaki en önemli faktör ama bu sene sürenin artırılması sebebiyle daha rahat olacaksınız. Ama tabiki bu rahatlığı fazla abartmamak gerekiyor. Çünkü fazla rahatlarsanız süreyi yine de yetiştiremezsiniz. Sınav esnasında sık sık saate bakmak ya da hiç bakmamak çok yanlış bir tutum. Belli aralıklarla saate bakılmalı. Mesela her ders sonunda veya her derste 2 defa bakabilirsiniz.
Ayrıca kitapçıkta ders çözme sırası ( Örnek : Türkçe - Matematik - Fen - Sosyal ) yaparsanız bu da size avantaj sağlayacaktır.

YKS - AYI

4.Stres Kontrolü


Özellikle sınava az bir süre kala öğrencilerin çoğunda stres başlar. Bu başınıza gelebilecek en kötü durumlardan biri . Öğrencilerin tüm geleceklerini bu sınava bağlamaları stres in başlangıcı kabul edilebilir. Buna Aile Baskısı , Hocaların Beklentileri , Akrabaların ne diyeceği de eklenebilir. Burada iş öğrenciye düşüyor . 

  • Öncellikle bu sınavın, tüm geleceğin olacağını düşünme ! 
  • Bu sınavın bir tekrarı olduğunu unutma!
  • Sınavdan kötü yaparsan geleceğinin sonu olmadığını kendine hatırlat!
  • Sadece Tıp , Hukuk gibi bölümlerin iş olanağının iyi olduğunu aklından çıkart!
  • Ülkemizde binlerce meslek olduğunu unutma!
  • Hiçbir şeyin senden ve senin sağlığından daha önemli olmadığı gerçeğini kendine hatırlat!

5.Nefes


Bir sınav esnasında en önemli faktörlerden biri de nefes kontrolüdür. Doğru kontrol ettiğiniz nefesiniz stresinizi ve kaygınızı önemli oranda azaltacaktır. Stresiniz artması , kalbinizin hızlı atması, ellerinizin titremesi halinde derin bir nefes alarak ve bunu yavaş yavaş geri vererek bir yudum su içmeniz sizi acayip rahatlatacaktır. 


6.Dikkat


Sınav esnasında önemli faktörlerden biri de dikkatinizi toplamanızdır. Dikkatinizin başka yerlerde olması sizi zaman yönünden çok kötü etkiler. Sınav esnasında kendinizi dışarıdan soyutlayın ki dikkatiniz dağılmasın . Bunun için sadece kitapçığa odaklanın. Dışarıya karşı herhangi bir duyunuzu kapatın .

Son olarak da birkaç önemli detaydan bahsedeceğim.


  • Sınav esnasında Maske takmak zorunlu değil !

    • Sınavın olduğu saatlerde sokağa çıkma yasağı olacak!
    • TYT 165 dakika , AYT 180 dakika olacak !
    • Şunu da unutmayın ki sağlınız olmadan sahip olacağınız bir servetin hiçbir önemi yok !
    • Ailenizin vereceği tepki ne olursa olsun bunu aşmak ve yolunuza devam etmek sizin elinizde!
    • Ülkemizde binlerce meslek dalı var ve gideceğiniz bölüm ne olursa olsun azim ve kararlılıkla her bölümde başarıya ulaşmanız mümkündür!
    Sınavla ilgili aklınızda herhangi bir soru işareti kaldıysa yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Herkese bol şans!!

    2 yorum:

    1. Tavsiyeler için teşekkürler. Umarım sınavda işime yarar.

      YanıtlaSil
    2. Rica ederim. Umarım sınavın iyi geçer .

      YanıtlaSil