Teknolojinin geçmişten günümüze olan evrimine insan hayatını kolaylaştırmak için yapılan aletlerin gelişen teknolojiyle günümüze kadar gelen değişimine yakından bakalım
OYUN KONSOLLARI
Brown Box
1967 yılında Alman mühendis Ralph Baer tarafından üretilen Brown Box ilk oyun konsolu olarak kabul ediliyor. Vakum tüpü devresi ile televizyona bağlanan cihazın ilk oyunu birbirini takip eden iki noktaydı. Daha sonra bir tüfek de eklenen cihazın 12 adet oyunu olmuştu.
Odyssey
Baer ve ekibi Brown Box’ı zamanın önde gelen TV üreticisi Magnavox’a sunduktan sonra ürün biraz daha geliştirilerek Magnavox Odyssey adıyla piyasaya sürüldü. 1972 yılında çıkan ürün ilk ticari oyun konsolu olarak tarihe geçti.
Pong
1972 yılında Nolan Bushnell tarafından kurulan Atari, ilk büyük başarısını 1975 yılında Pong ile elde etti. Sadece görüntü değil ses de veren Pong sayesinde Atari büyük bir çıkış yaşadı. Atari, Pong’dan sonra oyun konsolu ile eş anlamlı olarak anılmaya başladı.
Atari 2600 VCS
Ülkemizde “Kara Kutu” olarak da anılan bu konsol belki de günümüzdeki modellerin atası olarak kabul edilebilir. Tek oyunlu sistemin çok fazla dayanmayacağını düşünen Atari, 1977 yılında çıkardığı, çok sayıda oyunu hafızasında bulunduran, ayrıca kartuş ile yeni oyunlar oynatan Atari 2600 ile Space Invaders ve Missile Command gibi klasikleri hayatımıza soktu.
Intellivision
Atari’nin karşısına ilk ciddi rakip 1980 yılında çıktı. Mattel adlı firmanın piyasaya sürdüğü Intellivision, uzun süre devam edecek Mattel – Atari rekabetinin başlamasına yol açtı. Atari 2600’dan daha iyi grafikleri ve sesleri olan ürün oyun geliştiricilerinin de konsol işine daha ciddi bakmasını sağladı.
NES
Nintendo 1985 yılında NES (Nintendo Entertainment System) adını verdiği ürünü ABD’de piyasaya sürdüğünde öncelikle herkes şüpheyle yaklaşmıştı. Japonya’da Famicom adıyla çıkan ürün Super Mario Bros, The Legend of Zelda ve Metroid gibi yapımlarla büyük beğeni toplayan NES, daha sonra Final Fantasy, Contra ve Mega Man ile tavan yapmıştı.
Game Boy
Seksenli yılların ikinci yarısından itibaren esen Nintendo rüzgarının ikinci büyük kaynağı Game Boy’du. 1989 yılında çıkan ve 8-bit işlemciye sahip olan cihazda yeşil arka planlı ve tek renkli bir ekran vardı. Tetris ile çıkış yapan Game Boy taşınabilir oyun konsolu pazarına olan ilginin artmasını sağladı.
Super NES
Sega Genesis’in 16-bit işlemcisine yenilen Nintendo, karşılığı SNES (Super NES) ile verdi. 1991 yılında çıkan SNES başlarda çok ilgi görmese de Donkey Kong Country’nin yanı sıra Super Mario, Metroid ve Zelda’nın yeni sürümleri ile Sega Genesis’i geride bırakmayı başardı.
PlayStation
Oyun konsolları tarihinin dönüm noktalarından biri hiç kuşkusuz ki Sony’nin PlayStation’ı piyasaya sürmesidir. 1995 yılında çıkan PlayStation’a kadar Nintendo ve Sega arasında süren rekabet farklı bir boyuta taşınmıştı. CD-ROM’u ve 32-bit işlemcisiyle PlayStation, oyuncuları 3 boyutlu grafiklerle tanıştırdı. Resident Evil, Gran Turismo, Tekken, Crash Bandicoot ve Metal Gear Solid gibi efsane yapımlar sayesinde PlayStation büyük başarı yakaladı.
Nintendo 64
Kartuş kullanan son oyun konsolu olan Nintendo 64, 1996 yılında PlayStation’ın karşısına çıktığında kendisine pek şans tanınmıyordu. Ancak PlayStation’daki uzun yükleme sürelerinin Nintendo 64’te olmaması ve Super Mario 64 ile The Legend of Zelda Ocarina of Time gibi klasik yapımlar bu konsolun beklenenden daha iyi satışlara ulaşmasını sağladı. Ancak PlayStation’daki oyun çeşitliliğinin olmaması Nintendo 64’ün en büyük eksisiydi.
PlayStation 2
PlayStation bir dönüm noktasıysa PlayStation 2 bir devrim olabilir. 2000 yılında çıkan ve hala oynanan PlayStation 2 hem donanımı, hem kontrolleri, hem de oyunları ile oyun konsolu konusunda zirve yaptı. PlayStation oyunlarını oynatabilen, 128-bit işlemciye sahip ve online oyun oynama imkanı sunan ürün Grand Theft Auto, God of War, Metal Gear Solid ve Final Fantasy gibi serilere ev sahipliği yaptı.
Xbox 360
Microsoft yeni nesilde Sony’den önce davranarak, Kasım 2005’te Nintendo Wii’nin çıkışından 3 gün sonra Xbox 360’ı piyasaya çıkardı. Daha çık bir tasarım, kablosuz gamepad’ler ve Xbox Live üzerinden sunulan online oyun sistemi ile Xbox 360 son neslin en başarılı ürünlerinden biri oldu. Grafik performansı olarak da önceki nesle göre çok daha iyi olan Xbox 360, üzerindeki USB girişi ile de diğer elektronik cihazlara bağlanabiliyor. PlayStation 2 karşısında çok tutunamayan Microsoft, Xbox 360 ile PlayStation 3’e denk bir başarı göstererek hedefine ulaştı
PlayStation 3... serisi
Rakiplerinden bir sene sonra, Kasım 2006’da çıkan PlayStation 3’ün en etkileyici özelliği sahip olduğu Cell işlemcisi. 3,2 GHz’lik bu işlemci şu ana kadarki konsollarda bulunan en güçlü işlemci. PlayStation 3 de bunun avantajını görsel olarak etkileyici oyunlarla kullanıyor. Blu-ray sürücüsü de cihazın bir diğer önemli özelliği. Cihaz 3D desteği de sunuyor. Ancak PS3, PS2 zamanında olduğu gibi rakipsiz olmadığından, o denli bir başarı yakalayabilmiş değil. PlayStation 3 ile Xbox 360’ın satış rakamları son resmi verilere göre başa baş gidiyor.
14 Temmuz 2020 Salı
Oyun Konsollarının Geçmişten Günümüze Gelişimi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yazar Hakkında
MhdWeb Yazarı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder